Myrthe Bongaards: ”Ik voel me soms net Sherlock”

Onze potentiële TechGirl van de Maand, Myrthe Bongaards, is zo enthousiast over haar beroep data scientist, dat we bijna onze banen zouden opzeggen om hetzelfde te gaan doen.

Myrthe doet momenteel een traineeship data science. Ze doet nu een opdracht bij Jaarbeurs . “Vanuit mijn traineeship word ik op verschillende opdrachten gedetacheerd. Ik doe een afgeslankte versie van Business Analytics and Data Science op de Vu, Amsterdam. Het is een postmaster.”

Het is een bijzonder verhaal hoe Myrthe is gekomen waar ze nu is. “Ik ben begonnen met pedagogische wetenschappen. Ik kwam als au pair uit londen en ik dacht: ik wil weten hoe kinderen denken, dus ik ga dit doen. Tijdens mijn eerste jaar wist ik al: ik wil iets met onderzoek doen. Onderzoeksassistent geworden! Toen ben ik eerst nog een klinische master gaan doen (Forensische Orthopedagogiek). Ik vond mijn scriptie heel erg leuk en ben toen de researchmaster gaan doen.”

Researchmaster

Klinkt als een gedreven dame, maar dat heeft ook zijn grenzen. “Het leven van onderzoekers, dat was niet helemaal wat ik voor mezelf had bedacht. Ze waren erg gestresst, er was weinig tijd. Tijdens die researchmaster vond ik vooral de statistiekvakken erg leuk. Ik denk dat ik op 75 procent van de master zat, toen ik de vacature voor dit traineeship tegenkwam. Dit is echt supertof, want data analyses hoeven niet via een peer reviewed artikel gepubliceerd, dus je kunt gelijk met de inzichten die je uit de data haalt teruggeven aan mensen in een werkveld.”

Dat is ook precies wat Myrthe zo aanspreekt, dat ze zelf in de data kan duiken, maar tegelijkertijd het sociale stuk doet waarbij ze mensen uitlegt wat er kan met data en wat het resultaat is. “Ik vind het leuk om te bespreken welke verwachtingen mensen hebben en welke vragen. En hoe je projecten aanpakt. Juist omdat ik vanuit psychologie kom vind ik dat menselijke interessant, met tegelijkertijd dat hardere stukje statistiek. Een heel fijne combinatie.”

Niet dat Myrthe constant tussen die taken wil switchen… “Het is veel schakelen en veelzijdig. Ik merk dat het voor mij werkt als ik het in dagen opdeel: liever een dag vol afspraken en dat ik mijn mail bijwerk, dan dat ik het steeds afwissel met analyseren. Liever een dag achter mijn computer, dan doe ik de volgende dag wel weer sociaal. Ik kan echt een enorme geek zijn, ik kan heel gelukkig worden van de dingen die je uit data haalt.”

De programmeertaal R.

Myrthe werkt vooral in de programmeertaal R. “Heerlijk. Je hoeft er maar een zwarte achtergrond achter te zetten en mensen denken dat je aan het hacken bent. De tech van mijn vak zit hem in het programmeren en het coderen en schrijven van je syntaxen en zorgen dat het loopt. Maar tegelijkertijd ook druk met nadenken: hoe integreer je data in databases? Hoe trek je het uit verschillende bronnen? Er zijn zoveel systemen, hoe haal je eruit wat erin zit? Hoe zet je data om in bruikbare informatie? Dat puzzelen is superleuk.”

Myrthe heeft met haar werk onder andere overheden geholpen. “Ik heb een project gedaan genaamd City Deal Zicht op Ondermijning met als onderwerp Ondermijning. Een City Deal is een samenwerkingsverband tussen meerdere steden, dat is opgezet door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ondermijning is waar onderwereld en bovenwereld elkaar raken: waar een makelaar wordt ingeschakeld om een pand te kopen waar wiet wordt verbouwd. Kortom, structuren uit de bovenwereld worden ingezet in de onderwereld.”

Over de resultaten kan Myrthe natuurlijk geen uitspraken doen, maar ze vond het tof om met slechts kenmerken (dus niet specifiek Pietje die op Adres X woont enzovoort), veel inzicht te kunnen geven in bijvoorbeeld bij welke woningen de kans groter was op een hennepkwekerij. “Daar hebben we toen een dashboard voor gebouwd, waardoor mensen die niet zoveel met data analyse hebben wel de vruchten plukken en heel visueel hebben wat je uitkomsten zijn. Je helpt met zo’n project politie, politiek (landelijk en lokaal) en je geeft mensen handvatten. Dat is heel leerzaam.”

Data scientist

Waar de meeste werkvelden die met tech te maken hebben, barsten van de mannen, heeft Myrthe in haar klas maar drie mannen (van de 13 klasgenoten). “Maar bij externe meetings merk ik wel dat mijn collega en ik de enige vrouwen zijn. Ik heb daar geen last van, want ik praat wel terug. Ik heb ook niet het idee dat mannen denigrerend doen. Ik heb soms het idee dat de titel data scientist (als mensen al weten wat het is) al een positief beeld met zich meebrengt. Mensen denken meteen dat je dingen kunt. Net als wanneer je arts bent: dan denken mensen meteen al: knap! Terwijl er ook een heleboel slechte artsen zijn.”

Myrthe is zo enthousiast over haar vak, dat ze het andere jonge vrouwen aanraadt. “Code schrijven en programmeren is helemaal niet zo moeilijk. Ik vind frans leren moeilijker, terwijl dat ook een taal is. Ik dacht altijd: dat kan ik vast niet, maar verdiep je er even in en dan leer je het wel. En de ene data scientist is de andere niet. Er zijn mensen die 40 uur per week of langer alleen code willen schrijven achter hun computer en de interessantste analyses willen draaien, maar je kunt het ook socialer maken.”

Myrthe vertelt graag wat een data scientist doet, want het is vaak een wat onbekend beroep. “9 van de 10 mensen weten niet exact wat een data scientist doet, dus daar kun je ook mee spelen. Als je met Python zegt: ik ben nu je computer aan het hacken, mensen geloven het zo. Het is een beetje flauw natuurlijk, maar het maakt wel indruk. En het leuke aan dit vak is, je kunt het gewoon proberen om te ontdekken of het iets voor jou is. Ik begon met iets heel anders en kwam nu hier. Gaandeweg kom je er vanzelf wel achter waar je passie ligt. Ik vind het puzzelen vooral heerlijk, ik voel me soms net Sherlock Holmes.“

Myrthe is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Over enkele weken opent de stemronde. Waarom je op haar moet stemmen? “Omdat het beroep Data Scientist fantastisch is. En ik hoor veel mensen die heel gestresst zijn in mijn generatie, terwijl ik altijd mijn hoofd koel houd. Ik kan werk en privé, goed combineren. Ik ben echt een voorstander van slimmer en niet per se harder werken. Het is prima als je om 17 uur je laptop uitdoet en ook vrij bent. Ik denk dat ik daarin onderscheidend ben.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.