tiny houses

Zwolle heeft interesse in Tiny Houses – deel 1

Het begon allemaal op zondagochtend 11 december. Terwijl Vinu en ik onze woonkamer aan het klaarmaken waren voor Muziek bij de Buren Zwolle, stonden twee jongens van de Stentor voor de deur. Ze hadden iets opgevangen over ons plan om een Tiny House te gaan bouwen, in Zwolle, en hadden wel interesse. Na een korte maar intensieve fotoshoot werd het interview afgenomen.. Zie hier het resultaat!

marije_valk

Ultieme vrijheid met hightech mini-huisje

ZWOLLE

Van ruim honderd vierkante meter woonruimte naar slechts zeventien. Een offer dat je toch alleen tijdens een vakantie wilt brengen. Voor de Zwolse Marije Valk en haar vriend Vinu Kodi is het echter een droombeeld. Komend voorjaar willen zij hun tiny house in Zwolle bouwen. Iets voor hippies? “Nee, juist hightech!”

‘Ontspullen’, duurzaam en zelfvoorzienend leven en daardoor een zo klein mogelijke voetafdruk op deze wereld achterlaten. In het kort het idee van de kleine huisjes. Het concept is over komen waaien uit Amerika. In Nederland is er inmiddels een stichting die de woonvorm wil stimuleren en de Partij voor de Dieren stelt in haar partijprogramma dat de overheid daaraan moet bijdragen. Ook in Zwolle krijgt het nu voet aan de grond.

‘Ideaal!’ Dat dachten Marije Valk (28) en Vinu Kodi (27) toen ze stuitten op het idee van tiny houses. De Zwolse leerde haar vriend kennen in Australië, waar ze een jaar woonde met een vriendin. Met het aflopen van haar visum kwam de vraag: en nu? “Een huis kopen is lastig zonder baan”, legt Valk uit.

Wasmachine

Wonen in een tiny house betekent vaak ‘back to basic’. Niet bij Valk en Kodi. “We willen het naar een ‘next level’ brengen”, stelt de geboren Sri Lankaan. Zijn vriendin vult aan: “Qua comfort willen wij er niet op achteruit gaan. Laptop, wasmachine, blender, alles moet er gewoon in zitten.”

Om dat te kunnen combineren met een duurzaam bestaan krijgt het stel hulp van Universiteit Twente. Masterstudenten zijn bezig een energieplan te maken voor hun toekomstige huisje. Valk: “Supervet! Zij weten alles van de nieuwste ontwikkelingen, zoals muren die warmte opslaan en in de winter weer uitstoten.”

Naast de voordelen voor het milieu is flexibiliteit het toverwoord bij het reislustige stel. Het huisje moeten op een trailer komen, zodat ze kunnen gaan en staan waar ze willen. “Als een van ons werk krijgt in Amsterdam, gaan we daarheen met ons huis. En als we een half jaar willen reizen, zetten we ons huis op de oprit van onze ouders”, schetst Valk de toekomst. Ook financieel zijn de voordelen groot volgens de twee. “Geen hypotheek, geen energierekening. Als je je baan niet meer leuk vindt, stop je. Je zit niet vast”, vult Kodi aan.

Composttoilet

De tekeningen zijn er al. Een composttoilet, uitklapbare tafels, een bed dat overdag aan het plafond hangt; elke vierkante centimeter moet gebruikt worden in het huis, dat naast 4 meter hoog zo’n 2,5 bij 7 meter zal zijn. Gewicht: maximaal 3,5 ton. Anders mag het de weg niet op. Nu nog wettelijke toestemming. Vanuit de Zwolse werkgroep – naast Valk en Kodi zijn er nog zeker drie Zwollenaren die tiny-houseplannen hebben – is er contact met gemeente Zwolle over de mogelijkheden. Valk: “Het ontbreken van een brievenbus is niet zo handig natuurlijk.”

Toch verwachten ze hun huisje voor de zomer van 2017 te kunnen betrekken. Locatie? Het Wezenlandenpark lijkt ze mooi. Valk: “Maar als iemand ruimte in de tuin heeft, is het ook prima. We zijn dan toch zelfvoorzienend.”

Vanavond houden Club Cele en Zwols Architectuur Podium het Stadscafé in Odeon met als thema zelfbouw. De werkgroep Tiny House Zwolle komt hier ook aan het woord.

 

Volgende week meer over Zwolle heeft interesse in Tiny Houses!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.